Varför jag gillar dig eko

IMG_9777

Ja, jag är väl till viss del präglad av min uppväxt i den här frågan. Men samtidigt känner jag att mina fötter står stadigt på jorden och jag har medvetet bestämt mig för att Ekologiskt är logiskt.

IMG_9792

När jag var yngre, runt mellanstadiet, som var en tid då inte alls många i min närhet visste vad ekologiskt var. Då hade min familj ekomjölk och mina vänner hade inte det. Vilket gjorde att jag såg oss som de onormala. Jag ville ju bara vara som alla andra. Men jisses vad fel man kan ha. För ekologiskt är inte onormalt, det är faktiskt ett sätt att komma närmre det naturliga. Tänkte därför bara nämna mina tre största orsaker till varför jag gillar dig eko:

1. Kakao, mjölk, E129, aromer… Hallå? vad är E129? Jo, enkelt sagt en icke naturlig tillsats. Som gud vet vad påverkar din kropp på diverse olika sätt. Ekologiskt är alltså ett sätt att undvika att mata din kropp med dessa tillsatser.

2. Tillsatser och andra kemiska substanser har inte bara en negativ påverkan på dig som äter maten. Utan tänk på djuren, naturen och de människor som arbetar på jordbruket. Att leva i kontakt med dessa ämnen gör att risken för att drabbas av sjukdomar som bland annat cancer ökar.

3. När man köper eko kan man vara säkrare på att djuren haft ett bra liv, där de fått beta och leva gott. Inte blivit matade med sådant som bara ges för ökad produktion. Utan med eko är chansen iallafall större att de fått leva ett bra liv, eftersom reglerna för att bli krav märkt är strängare.

IMG_9796

Sedan är jag självklart medveten om att ekologiskt har både positiva och negativa sidor. Som med det mesta. Jag är medveten om alla dessa diskussioner som finns. Men jag håller inte med om att du som konsument måste göra allt eller inget. Utan jag tycker att det är bättre att göra något än att inte göra något alls. Jag vill mer än gärna stoppa alla krig i världen och rädda vår planet.. men vart ska man börja? det är inte simpelt. Så därför gör jag det som finns tillgängligt bland annat att jag till störst del väljer ekologiskt.

IMG_9827

Att du bryr dig och försöker, betyder inte att allt du köper måste vara eko. Vissa varor är viktigare än andra, t.ex. potatis, kaffe, banan, animaliskt…  Ett sätt att köpa eko är att kika efter erbjudanden som bland annat Coop & Willys ger ut. Ett perfekt tillfälle att passa på. Det går alltså att handla ekologiskt men samtidigt vara ekonomisk. Det gäller bara att prioritera rätt. Vissa varor som bananer och havredryck, ligger på samma prisklass som den icke ekologiska. I sådana lägen tycker jag valet borde vara uppenbart. Samma sak gällande produkter där det bara skiljer ett par enstaka kronor. Så jag vänder verkligen inte upp och ner på mitt liv, men jag är medveten och gör det jag kan.

IMG_9779

Jag ville bara dela med mig av mina tankar och säga: HEJA EKO! Framförallt HEJA alla ni som säger nej till bekämpningsmedel och illa behandling av djur!

För att illustrera grunden i ekologiskt tänkande visar jag en kort film av naturskyddsföreningen, som jag tycker är värd att se:

 

blogstats trackingpixel

4 reaktion på “Varför jag gillar dig eko

  1. Vi använder dessutom bara EKO i våra juicer, smoothies och mat och andra produkter! win win! =)
    sv: Ja jag har massor! =) Vad gillar du att ha i? Eller är det nåt du iNTE gillar? 😉

  2. Bra inlägg! Jag är inte heller världsbäst på det där med ekologiskt, men jag köper faktiskt allt oftare ekologiskt (och känner mig fånigt duktig efteråt, haha). Som du skrev, ett par kronor extra kan man ju alltid lägga!

    Härliga bilder, också :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>